ballong.org
Publicerad på ballong.org (http://www.ballong.org/drupal)

Hem > Tävling och Rekord

Tävling och Rekord

Ballongtävlandet i Sverige organiseras av Svenska Ballongfederationen och dess tävlings- och rekordutskott. I Sverige arrangeras varje år svenska mästerskap och tre - fem andra stora tävlingar. Internationellt ordnas EM udda år och VM jämna år.

Hur tävlar man då med ballong?

Alla de olika tävlingsformerna som används vid mästerskap går ut på att navigera ballongen till en förutbestämd plats. Detta kan vara nog så svårt eftersom det inte går att styra en ballong, den driver dit vinden för den. Det man använder för att komma dit man vill, är det faktum att vinden ofta har olika riktning på olika höjd.

Viktiga egenskaper hos en framgångsrik tävlingspilot är goda kunskaper i praktisk meteorologi och god förmåga att manövrera ballongen. Piloten släpper en markering (marker) så nära den förutbestämda plats som utgör målet. Markern är en tygremsa, ca. 1,7 m lång, med en tyngd i änden, och det är från tyngden man mäter in resultatet.

För att kontrollera de tävlandes prestationer följer en tävlingsfunktionär, observatör, med varje ballong under flygning. Observatören kan flyga med om han blir inbjuden av piloten, annars åker han med i följebilen och observerar ballongen från marken.

Observatörens rapport ligger till grund för bestämmandet av den tävlandes resultat. I de svenska SM-reglerna finns 20 olika deltävlingstyper.

Rekord

Allt eftersom ballongflygningen utvecklats genom åren har nya rekord satts av olika slag. Det kan t.ex. handla om att flyga långt eller högt. För att rekord skall få officiell status måste de godkännas av SBF.

Tävlingsformer

Många individuella sporter går ut på att komma längst, högst eller att vara snabbast, men de flesta ballongtävlingar går ut på att precisionsnavigera, oftast till ett givet mål. Ballonger går ju egentligen inte att styra eftersom de bara följer med vinden. Vinden har oftast olika riktning och styrka på olika höjder och genom att välja rätta flyghöjder kan piloterna komma till målet. En förutsättning är att målet ligger någorlunda rätt i vindriktningen.

För att lyckas i en tävling måste piloterna ha goda kunskaper i meteorologi och vara bra kartläsare. Det gäller att hitta rätt och kunna bedöma vädrets utveckling under flygningen. För att vinna måste piloten kunna flyga med stor precision och kunna bedöma terrängens inverkan på vindarna. Viktiga hjälpmedel är karta, kompass, höjdmätare och GPS. Små papperslappar som man kastar ut ger information om vindarna på lägre höjd. Sist men inte minst måste man ha medhjälpare som hjälper till vid starten och följer ballongen med bil under flygningen. De hjälper piloten med vindmätningar och planeringen av flygningen.

Officiella regler finns under respektive tävling.

Uppvisningstävlingar

Vid uppvisning gäller det ofta att bara kora en segrare. Då är "Key grab" en publikvänlig och spektakulär tävlingsform. Den uppstod i USA och namnet på tävlingen syftar på ett vanligt pris, en bil. Målet var då en bilnyckel uppsatt på en påle.

Key Grab - Fånga nyckeln
På målet finns en påle - tre till fem meter hög. I pålens topp fäster man en papp- eller träskiva som en symbol för priset, som kan vara en TV, en prischeck eller rentav en bil. Det gäller för de tävlande att från ballongkorgen fånga in föremålet i pålens topp. De måste alltså komma till rätt plats och på lagom höjd för att kunna knipa priset.

Första gången någon lyckades vinna en Key grab i Sverige var vid en uppvisning under EM i Katrineholm 1998.


Mästerskapstävlingar

Vid mästerskap (SM, NM, EM eller VM) har tävlingsledningen ett 20-tal olika deltävlingsformer att välja mellan. För att en mästare skall kunna koras måste minst två flygningar och minst tre deltävlingar genomföras, men oftast består ett SM av 10 eller fler deltävlingar.

Före varje flygning håller tävlingsledaren en genomgång, "briefing", där piloterna får en väderprognos och uppgifter om de deltävlingar som skall genomföras under den kommande flygningen. Under en flygning kan flera deltävlingar genomföras efter varandra. Typ av deltävlingar, målets eller målens läge och avstånd från startplatserna bestäms med hänsyn till väder och vindriktning.

När de tävlande når ett mål kastar de en markering - en påse med en liten tyngd och en lång tygsvans. En tävlingsfunktionär mäter avståndet till målet med måttband, GPS eller på annat sätt och deltagarna får poäng i förhållande till sina resultat i deltävlingen. Vinnaren av en deltävling är ofta mindre än 5 meter från målet. Vid mästerskapens slut läggs alla deltävlingspoäng ihop och den pilot som har högsta poängsumma blir mästare.

Tävlingsreglerna vid SM är samma som vid EM och VM och är skrivna på engelska. Därför har alla deltävlingar engelska namn, men för att göra det mer begripligt har vi försökt översätta de flesta till svenska.

Deltävlingsbeskrivningar

1 PDG - Pilotvalt mål - Pilot declared goal

Varje pilot väljer före start ut ett eller flera mål. Målen är alltid vägkorsningar eftersom de syns bra från luften och är väl definierade på tävlingskartan. Resultatet är avståndet till det närmaste av pilotens mål. Starten sker oftast från en gemensam startplats.

2 JDG - Domarvalt mål - Judge declared goal

Alla startar från samma startfält och skall flyga mot ett mål som tävlingsledningen bestämt.

3 HWZ - Villrådigas vals - Hesitation waltz

Tävlingsledningen bestämmer ett antal mål. Piloterna startar från samma startfält och får välja ett av målen.

4 FIN - Fly in - Fly in

Piloterna väljer egna startplatser och flyger mot ett gemensamt mål.

5 FON - Fly on - Fly on

En deltävling som flygs omedelbart efter en föregående deltävling under samma flygning. Under den föregående tävlingen bestämmer varje pilot sitt mål i nästa deltävling. Målet skall anges på den markering som piloten kastar vid den föregående deltävlingens mål.

6 HNH - Harjakt - Hare and hounds

Alla startar från samma startfält. En ballong (haren) som flygs av en tävlingsfunktionär, startar strax före de tävlande som skall följa efter och försöka nå ett målkors som läggs ut där haren landar. Denna tävlingsform är också vanlig vid mindre tävlingar.

7 WSD - Den långa flykten - Watership down

Alla tävlande startar från ett gemensamt startfält. De skall flyga mot en angiven plats där en annan ballong, haren, startar på en angiven tid. De tävlande skall följa efter och försöka nå ett målkors som läggs ut där haren landar.

8 GBM - Gordon Bennetts minne - Gordon Bennett memorial

De tävlande skall försöka nå ett angivet mål men markeringen måste hamna inom ett givet område. Målområdet kan vara relativt stort och begränsas av vägar. Målet kan också ligga på ett fält och det tillåtna området begränsas av fältets gränser.

9 CRT - Beräkna ankomst - Calculated rate of approach

Ett mål och ett eller flera målområden är angivna av tävlingsledningen. Varje målområde är öppet under begränsade tidsperioder, olika för varje område. Området närmast målet är öppet under kortast tid. Det gäller för de tävlande att välja starttid och släppa sin markering nära målet men inom ett område som är öppet under just den tid som markeringen träffar marken.

10 RTA - Först till kvarn - Race to an area

Den som på kortast tid från start kan släppa en markering inom ett givet område vinner denna deltävling.

11 ELB - Armbåge - Elbow

De tävlande skall försöka ändra sin färdriktning så mycket som möjligt under flygningen. Först flyger de en bestämd minsta distans. Där släpper de en markering och försöker sedan ändra riktning. Ibland lyckas de komma tillbaka till startplatsen och då blir riktningsändringen 180 grader.

12 LRN - Ringa in en yta - Land run

Piloterna skall, inom ett givet område, försöka skapa en triangel med så stor yta som möjligt. Triangelns spetsar kan utgöras av markeringar som släpps under flygningen eller av startplats, markering och landningsplats.

13 MDT - Minsta distans - Minimum distance

Efter en bestämd minsta flygtid ska piloterna försöka kasta en markering så nära startplatsen som möjligt.

14 SFL - Kortast flygning - Shortest flight

Ett eller flera målområden är bestämda. Piloterna ska försöka kasta en markering inom ett målområde och så nära startplatsen som möjligt. Avståndet till startplatsen räknas.

15 MDD - Dagens minsta dubbel - Minimum distance double drop

De tävlande ska försöka kasta två markeringar inom två olika målområden. Minsta avstånd mellan de båda markeringarna vinner.

16 XDT - Största distans på tid - Maximum distance time

De tävlande ska kasta en markering så långt från startplatsen som möjligt inom en bestämd tid.

17 XDI - Största distans - Maximum distance

De tävlande ska kasta en markering så långt från startplatsen som möjligt inom ett bestämt område.

18 XDD - Dagens längsta dubbel - Maximum distance double drop

De tävlande ska kasta två markeringar så långt från varandra som möjligt inom en eller flera bestämda områden.

19 ANG - Vinkel - Angle

De tävlande ska flyga i en riktning som avviker så mycket som möjligt från en angiven riktning.

20 BOX - Box - Box

En luftkub definieras i luftrummet. Piloterna skall försöka flyga längsta möjliga sträcka i denna kub.

Svenska Mästerskap

Svenska mästerskapen har hittills arrangerats en gång per år och varit sanktionerad av Riksidrottsförbundet, RF genom TRU och SBF. SM har arrangerats 42 gånger.

Tyvärr så är sommarens SM-vecka inställd, detta innebär också att årets Ballong SM är instältd.

 

 

 

 

 

Nederst på sidan finns en länk med alla SM-resultat 1976-2018 och en massa annan information om alla som tävlat under åren.

Lite statistik:

  • 103 svenska piloter har delagit mellan åren 1977-2018
  • 35 gånger i Sverige
  • 34 gånger på en plats i Sverige
  • 1 gång på 4 platser i Sverige (Första SM 1977)
  • 6 gånger i Danmark
  • 35 gånger maj - augusti
  • 3 gånger på vintern, två gånger i Gränna och en gång i Hudiksvall
  • Mesta SM ort, Katrineholm 7 gånger
  • Ett genomsnittligt SM genom åren har 9 tävlande med 15 deltävlingar.
    På senare år har deltagarantalet sjunkit avsevärt.
  • Meste Svenske Mästare: Jan Balkedal 9 gånger
  • Nitton olika svenska mästare har korats under åren
  • Meste SM deltagaren: Jan Balkedal 37 gånger (deltog inte 1978, 1989 och 2003-2004)
  • 1992 och 2014 kunde ingen mästare koras eftersom bara en flygning kunde genomföras

SM 2018 gick i Ulfborg på Jyllands västkust i Danmark 7-11 augusti tillsammans med danskamästerskapet

SM 2017 gick i Silkeborg, Danmark 15-19 augusti tillsammans med danska mästerskapet

2016 arrangerades inget SM

SM 2015 gick i Örebro 30 juni-5 juli i samband med NM

SM 2014 gick på Jylland i Danmark 19 till 23 augusti

SM 2013 gick i Dals Rostock 27 april till 1 maj

SM 2012 gick i Gränna för tredje gången, 13 till 18 februari.

BilagaStorlek
alla-ax-sm-1976-2018.xls272.5 kB

SM 2020

43:e Svenska Mästerskapen - SM2020 i Halmstad

SM 2019

Program för 42:a Svenska Mästerskapen - SM2019:
Uppdaterad 2019-07-16. Bengt Stener

Tävling 1. Örebro. 29 - 31 mars. Deltävlingar i SM 2019

Ingen deltävling. Dåligt väder.

Tävling 2. ”Dalslandningen". 28 – 30 april - Dalslands  ballongklubb. Deltävlingar i SM 2019

Deltävling 1: Domarvalt mål (JDG. Deltävling 2:Villrådigas vals (HZW)

Tävling 3. "Andréedagarna" 11 - 13 juli i Gränna. Arrangör BK Andrée

 Deltävling 3: Domarvalt mål (JDG), Deltävling 4: Flyga vidare (FON), Deltävling 5: Domarvalt mål (JDG).

Tävling 4. "Karl-Oskar Trofén"  16 - 18 augustii Växjö. Arrangör Ballongsällskapet Kronoberg

Inställd på grund av för få anmälda.

 

Slutställningen i SM2019 efter 5 deltävlingar:

      TotaltSM 2019 Delt 1 Delt 2 Delt 3
Delt 4
Delt 5
1 Nisse Kjellen BK Svea 7955 20 13 20 1511
2 Daniel Berg Dalslands BK 6848 15 20 10 1013
3 Thomas Grubbström BS Gustav Adolf 4545 0 0 13 2012
4 Lotta Algotsson BK Svea 5244 13 11 7 120
5 Andreas Bergner Ballongveteranerna 6642 12  12 15 1215
6 Lennart Fougelberg BK Svea 5435 11 9 11 1310
 7 Lars Ekstedt BS Gustav Adolf 3232 0 0 12 119
8 Per Lesser CBC 2424 9 15 0  00
9 Eva Olsson Dalslands BK 2020 10 10 0 00
10 Kenneth Olsson Dalslands BK 22 0 0 1 10
                 

  Antal tävlande 10  7  7  9 99

 

* Regel A, vid lika poäng placeras den med minst skillnad mellan bästa och sämsta deltävlingspoäng först

Slutresultatet i SM är resultatet från alla deltävlingar minus de två sämsta resultaten.

 

SM 2018

41:a SM för varmluftsballong, Ulfborg, Danmark 7/8-11/8 2018

Arrangör: Tvind Internationale Skolecenter och Dansk Ballonunion

Tävlingsledare: Paolo Oggioni

SM gick 2018 i samband med Nordic Cup och Danska mästerskapet där 4 piloter deltog. Det blev 2 flygningar med 8 deltävlingar.

Uppdaterad 2018-08-16
Hans Åkerstedt

 

 

Resultat SM 2018
1Thomas GrubbströmBS Gustav Adolf4 805
2Jan BalkedalBallongveteranerna4 354
3Lars EkstedtBS Gustav Adolf

3 473

4Nils-Evert KjellénBK Svea2 000

 

SM 2017

 40:e SM för varmluftsballong, Silkeborg, Danmark 15/8-19/8 2017

Arrangör: Circus Balloonclub

Tävlingsledare: Paolo Oggioni

SM gick 2017 i samband med Nordic Cup och Danska mästerskapet där 8 piloter deltog. Det blev 4 flygningar med 13 deltävlingar.

Uppdaterad 2017-10-01
Hans Åkerstedt

 

 

Resultat SM 2017
1Thomas GrubbströmBS Gustav Adolf7 777
2Jan BalkedalBallongveteranerna6 051
3Linus RosBK Svea5 661

 

SM 2015

 39:e SM för varmluftsballong, Örebro 30/6-5/7 2015

Arrangör: Örebro Ballongklubb

Tävlingsledare: Les Purfield

SM gick 2015 i samband med Nordiska mästerskapet och Danska mästerskapet där 5 piloter deltog. Det blev 7 flygningar med 20 deltävlingar.

 

Resultat SM 2015
1 Peter Olsson CBC 16 267
2 Thomas Grubbström BS Gustav Adolf 12 024
3 Jan Balkedal Ballongveteranerna 10 671
4 Linus Ros BK Svea 10 541
5 Marcus Ekeroos CBC 8 193
6 Nils-Evert Kjellen BK Svea 5 814

SM 2014

38:e SM för varmluftsballong, Silkeborg, Danmark 19/8-24/8 2014

Arrangör: Circus Balloon Club

Tävlingsledare: Les Purfield

Resultat

Rank NAMN, Förnamn Klubb Total
1 BALKEDAL,Jan Ballongveteranerna 3 995
2 GRUBBSTRÖM, Thomas BS Gustav Adolf 3 896
3 OLSSON, Peter Chalmers B Corps 3 879
4 EKSTEDT, Lars BS Gustav Adolf 3 305
5 ROS, Linus BK Svea 3 071
BilagaStorlek
Anmälningsformulär645.13 kB
Inbjudan743.11 kB

SM 2013

 

37:e SM för varmluftsballong, Dals Rostock 27/4-1/5 2013

Arrangör: Dalslands ballongklubb

Tävlingsledare: Bengt Stener

Jury: Poa Ekeblad, ordf
         Björn Amundsson
         Tomas Enarsson

9 piloter deltog

Lista på funktionärer och övrig statistik finns på: SBF-Historik, http://www.ballong.org/drupal/matrikel/historik

eller i resultdatabasen/maratontabellen för SM år 2013: http://www.ballong.org/drupal/node/48?ar=2013

 

 

 NamnKlubbPoäng
1Lars EkstedtBS Gustav Adolf3 995
2Peter OlssonChalmers Ballong Corps3 896
3Simon JosefssonBK Andrée3 879
4Jan BalkedalBallongveteranerna

3 305

5John GrubbströmBK Andrée3 071
6Nisse KjellénBK Svea2 094
7Daniel SjökvistBK Svea2 040
8Linus RosBK Svea1 640
9Kristian SvenssonBK Andrée1 555

SM 2012

36:e SM för varmluftsballong, Gränna 12-17/2 2012

Arrangör: Ballongklubben Andrée

Tävlingsledare: Ingemar Lilja

Jury: Hans Åkerstedt, ordf
         Bengt-Erik Fonsell
         Axel Madsen

9 piloter deltog

Lista på funktionärer och övrig statistik finns på: SBF-Historik, http://www.ballong.org/drupal/matrikel/historik

eller i resultdatabasen/maratontabellen för SM år 2012: http://www.ballong.org/drupal/node/48?ar=2012

 

  Namn Klubb Poäng
1 Peter Olsson Chalmers Ballong Corps 11 887
2 Jan Balkedal Ballongveteranerna 10 575
3 Lars Ekstedt BS Gustav Adolf 10 331
4 Olof Ekstrand BK Andrée 8 890
5 Simon BK Andrée 8 418
6 Stefan Lundin BK Svea 8 076
7 John Grubbström BK Andrée 5 289
8 Linus Ros BK Svea 3 890
9 Eva Olsson Dalslands BK 3 435

SM 2011

35:e SM för varmluftsballong, Aarslev, Fyn, Danmark 8-13/8 2011

Danish Open Nationals kombinerat med Svenska och Danska mästerskapen

Arrangör: Dansk Ballonunion

Tävlingsledare: Ingemar Lilja

Jury: Jan Andersson (DK) ordf
         Poa Ekeblad
         Henrik Vedel Jørgensen (DK)

7 svenska och 11 danska piloter deltog

Lista på funktionärer och övrig statistik finns på: SBF-Historik, http://www.ballong.org/drupal/matrikel/historik

eller i resultdatabasen/maratontabellen för SM år 2011: http://www.ballong.org/drupal/node/48?ar=2011

                                                                                                                                                               

SM 2010

SM 2010 arrangerades av Dalslands ballongklubb 24-28 augusti 2010 i Högsäter, Dalsland.
Samtidigt arrangerades Danska mästerskapen och Nordiska mästerskapen. Tyvärr deltog inga norska och finska piloter men tävlingen räknas ändå som officiellt NM eftersom alla nordiska ballongfederationer godkänt tävlingen.

Arrangör: Dalslands ballongklubb
Tävlingsledare: Bengt Stener
Juryordförande: Poa Ekeblad
Övriga funktionärer: 37 personer, huvudsakligen från Dalslands BK

7 svenska och 6 danska piloter deltog

Lista på funktionärer och övrig statistik finns på: SBF-Historik, http://www.ballong.org/drupal/matrikel/historik

eller i resultdatabasen/maratontabellen för SM år 2010: http://www.ballong.org/drupal/node/48?ar=2010

Resultat 

NM SM Pilot Klubb Poäng
1 1 Peter Olsson Chalmers Ballong Corps 8 756
2   Philip Mundt Danmark 7 616
3   Christoffer Mundt Danmark 7 563
4 2 Jan Balkedal Ballongveteranerna 7 435
5 3 Lars Ekstedt BS Gustav Adolf 7 151
6 4 John Grubbström BS Gustav Adolf 6 628
7   Henning Sørensen Danmark 6 364
8   Lau Laursen Danmark 6 005
9   Kurt Koefoed-Toft Danmark 5 529
10 5 Olof Ekstrand BK Andrée 4 697
11   Palle Vinther Olsen Danmark 4 662
12 6 Johan Söderblom BK 42 3 289
13 7 Kristian Svenssson BK Andrée 2 775

 

SM 2009

Svenska Mästerskapen 2009 arrangerades av Örebro BK tillsammans med Ballongflyg i Örebro. 
Tävlingen gick 24-29 maj. Det var första gången ett Svensk Mästerkskap gick i Örebro.
Tävlingsledare var Bengt Stener.
För mer info om arrangemanget, se SM 2009

             SM 2009 Resultat

Plac.

Pilot

Klubb

Poäng

1

Peter Olsson

CBC

11 850

2

Lars Ekstedt

BS Gustav Adolf

10 618

3

Bengt Gunnarsson

BK Andrée

9 428

4

Jan Balkedal

Ballongveteranerna

9 421

5

John Grubbström

BS Gustav Adolf

9 017

6

Olof Ekstrand

BK Andrée

8 756

7

Bengt Olsson

BK Andrée

7 697

8

Ingemar Lilja

BK Andrée

6 185

9

Göran Landh

Ballongveteranerna

6 025

10

Eva Olsson

Dalslands BK

5 373

11

Nisse Kjellén

BK Svea

5 127

12

Kristian Svensson

BK Andrée

5 034

 

Resultattabell med deltävlingspoäng finns i bilagan nedan.

BilagaStorlek
SM-2009_slutresultat.pdf23.82 kB

SM 2008

Svenska mästerskapen 2008 arrangerades i Danmark av Dansk Ballongunion 12 - 17 augusti med Dave Morgan som tävlingsledare.
Tävlingscentrum var Aabenraa på södra Jylland.

Resultat från SM 2008 i Aabenraa

Plats

Namn

Klubb

poäng

1 Peter Olsson Chalmers Ballong Corps 9 469
2 John Grubbström BS Gustav Adolf 7 935
3 Lars Ekstedt BS Gustav Adolf 6 691
4 Jan Balkedal Ballongveteranerna 5 965
5 Kristian Svensson BK Andrée 4 914
6 Janne Nilsson BK Andrée 4 864
7 Bengt Olsson BK Andrée 3 537

 

BilagaStorlek
SM 2008 deltävlingsresultat53 kB

Tidigare SM

Resultat m.m. från tidigare SM

Ur ballong.org-arkivet.

  • SM 2007 i Brålanda 16 - 20 maj. Resultat, regler och andra länkar
  • SM 2006 i Uppsala 15 - 20 augusti
  • SM 2005 och NM 2005 i Egeskov på Fyn, Danmark 16 -21 augusti
  • SM 2004 i Högsäter 28 april - 2 maj
  • SM 2003 i Katrineholm 30 april - 4 maj
  • SM 2002 i Katrineholm 16 - 20 maj

Regler

För de Svenska Mästerskapen gäller dels FSFs Generella tävlingsregler, dels SBFs egna detaljerade regler (bifogade nedan). SBFs regler bygger på de internationella reglerna för mästerskap (CIA AXMER).

  • FSFs generella tävlingsregler Version 2009-01-31
  • FAI Sporting Code - Internationella regler för tävlingar och rekord


Sporting Code, General Section Generella regler för alla flygsporter
Sporting Code, Section 1, Speciella regler för ballong och luftskepp
Båda delarna finns här att se direkt (pdf) eller för nerladdning (zip)

På CIA:s sida finns även en observatörshandbok på engelska för nerladdning.
Se nedanstående sida under Officials-Observers.

  • Observers Handbook (2010) 
BilagaStorlek
SM-regler 2012.pdf1.27 MB
Regelboken för SM 2007, hela regelboken, pdf-fil306.27 kB
Observatörshandbok 2003 - Pdf-format, för enkelsidig utskrift (32 sidor)795.76 kB
Observatörshandbok 2003 - Pdf-format, för dubbelsidig utskrift (18 blad)796.86 kB
Observatörshandbok 2003 - Zip-format, Word-fil (32 sidor)327.71 kB
FSF generella tävlingsregler 2009-01-31.pdf47.33 kB
Juryhandbok 2013.pdf339.74 kB

Svenska mästare genom tiderna


Tavlan med alla Svenska Mästare på Grännamuseet.
Klicka för bättre bild (150 kB)

Uppdaterad 2019-07-23
Hans Åkerstedt

Maratonlista

1  Jan Balkedal                  Malmköping         8 ggr  1984-2007

2  Peter Olsson                  Göteborg             7 ggr  2005-2015

3  Bengt Gunnarsson         Gränna                5 ggr 1988-1999

4 Tore Wandel                    Stockholm           3 ggr  1998-2003

 

Här är alla svenska mästare genom åren.

ÅrPlatsSegrare 
2019Högsäter och GrännaNisse KjellénSkövde
2018Ulfborg, DanmarkThomas GrubbströmStockholm
2017Silkeborg, DanmarkThomas GrubbströmStockholm
2016Inget SM arrangerades  
2015ÖrebroPeter OlssonGöteborg
2014Silkeborg, DanmarkIngen mästare (dåligt väder) 
2013Dals RostockLars EkstedtStockholm
2012GrännaPeter OlssonGöteborg
2011Aarslev, DanmarkPeter OlssonGöteborg
2010HögsäterPeter OlssonGöteborg
2009ÖrebroPeter OlssonGöteborg
2008Aabenraa, DanmarkPeter OlssonGöteborg
2007BrålandaJan BalkedalMalmköping
2006UppsalaJan BalkedalMalmköping
2005Egeskov, DanmarkPeter OlssonGöteborg
2004HögsäterPoa EkebladSvinninge
2003KatrineholmTore WandelStockholm
2002KatrineholmJohannes HjorthGöteborg
2001KatrineholmJan BalkedalMalmköping
2000KatrineholmTore WandelStockholm
1999KatrineholmBengt GunnarssonGränna
1998VårgårdaTore WandelStockholm
1997KatrineholmBengt GunnarssonGränna
1996GrännaGöran LandhStockholm
1995KatrineholmJan BalkedalMalmköping
1994SöderköpingJan BalkedalMalmköping
1993NossebroJan BalkedalMalmköping
1992VårgårdaIngen mästare (dåligt väder) 
1991HässleholmKarl-Gustav SilverstolpeStockholm
1990BackamoBengt GunnarssonGränna
1989MalmköpingBengt GunnarssonGränna
1988HudiksvallBengt GunnarssonGränna
1987NyköpingErik IsbergGöteborg
1986AlingsåsBjörn WinrothGöteborg
1985SkaraJan BalkedalMalmköping
1984GrännaJan BalkedalMalmköping
1983VaraHåkan WasénLinköping
1982SkövdeTommy CederlundStockholm
1981FalköpingPer-Ola LindqvistHudiksvall
1980SkaraKenneth KarlströmGöteborg
1979MjölbyPeter FitgerStockholm
1978FalköpingHåkan ColtingBorås
1976-77VarierandeLars Malmgård (Sundqvist)Göteborg


Det andra vandringspriset sattes upp av BK Andrée 1991 och vanns för gott av
Janne Balkedal
genom segrar 1993, 1994 och 1995


Den första pokalen sattes upp av Ingemar Lilja och Berit Stålberg 1983 och vanns för gott av
Bengt Gunnarsson
genom segrar 1988, 1989 och 1990

Resultatdatabas

Resultatdatabas

Här finns SM-resultat samlade sedan starten 1977. Uppdaterad 2017-10-10

Maratontabell SM

PlacPilotSMDeltävlingarPoäng totaltPoäng/SMPoäng/deltävlSnittplac
1Jan Balkedal363482441396781.6701.53.1
2John Grubbström353331996245703.5599.56.9
3Poa Ekeblad202161481477407.4685.95.5
4Bengt Gunnarsson221881379926272.47343.2
5Lars Ekstedt232341288015600550.47.4
6Peter Olsson151721218758125708.62.7
7Tore Wandel141681118677990.5665.93.4
8Dan Kjellander171971058596227537.49.9
9Janne Nilsson18191994445524.7520.68.8
10Henrik Ödman14158961816870.1608.77.1
11Håkan Wasén14115738005271.4641.78.9
12Erik Isberg1188630305730716.37.7
13Anders Nilsson11119579095264.5486.612.9
14Göran Landh10106561645616.4529.89.9
15KG Silverstolpe12106550244585.3519.111.8
16Christer Friborg12113544964541.3482.314.2
17Sven Karlsson1174473104300.9639.37.5
18Ragnvald Sjökvist12121465423878.5384.615.8
19Axel Madsen1694452792829.9481.712.2
20Per Helmerson1079445254452.5563.612.2
21Rob Walker4624125410313.5665.45.5
22Olof Ekstrand774403845769.1545.76
23Anders Åkvist869389294866.1564.210.4
24Tommy Cederlund853357694471.1674.96.9
25Jonas Mattsson664316655277.5494.88.8
26Tordh Lindgren748312544464.9651.111.9
27Sigurd Gustafson1297304972541.4314.419
28Johannes Hjorth558299135982.6515.78.4
29Anders Bohlin542254525090.460610.4
30Mikael Drevert555254415088.2462.616
31Lars Malmgård981247592751305.710.9
32Sören Isaksson448245476136.8511.416
33Stig Frisk1164244632223.9382.214.9
34Kenneth Karlström635241034017.2688.75.7
35Linus Ros662237383956.3382.95.8
36NilsEvert Kjellén770234343347.7334.813
37Thomas Grubbström338233257775613.81.7
38Stig Dahlstrand842210022625.35009.5
39Leif Klasson536207564151.2576.613.4
40Björn Winroth430205975149.3686.67.3
41Gösta Olofsson645185953099.2413.216.8
42Ingemar Lilja639185183086.3474.89.2
43Ulf Hafner432184274606.8575.811.8
44Bengt Olsson547176323526.4375.19.4
45Kristian Svensson546158783175.6345.28
46Kjell Abrahamsson226152707635587.35.5
47Håkan Larsson326139094636.353516.3
48Anders Wasén531127652553411.816
49Håkan Colting520123542470.8617.73.2
50Simon Josefsson220122976148.5614.94
51Daniel Sjökvist227120296014.5445.59
52Kenneth Lamberg224107415370.5447.517
53PerÅke Herrström42999682492343.713.3
54Stefan Lundin21995434771.5502.36
55Eva Olsson22988084404303.79.5
56Stefan Oscarsson22187394369.5416.120.5
57PerOla Lindqvist31687072902.3544.29.7
58Lars Karlqvist31982892763436.314.3
59Marcus Ekeroos12081938193409.75
60Tobias Kärrsten21981524076429.110.5
61Per Lesser42681112027.831218.5
62Christer Ödman32477872595.7324.524.3
63Teddy Jepson31576492549.7509.912
64SvenErik Rolfsson21676443822477.817
65Gunnar Wahlberg21773663683433.317
66Pedro Cortes2226996349831814
67Susan Åkvist31568962298.7459.717
68Peter Fitger3968012267755.72.7
69Sten Ericson2166128306438311.5
70Peter Anderson52060181203.6300.912
71Michael Novosad21759922996352.521.5
72Sven Milton21954332716.5285.916.5
73Joakim Hansson2947602380528.916.5
74Björn Pettersson11141564156377.810
75Lennart Ottosson1837323732466.512
76Britta Berggkvist11236673667305.614
77Lennart Fougelberg21834791739.5193.318
78Per Jonason1633763376562.710
79Johan Söderblom111328932892996
80Peter Elestedt2932631631.5362.613
81Rune Johansson21632061603200.427.5
82Ulf Fröjdendahl1631943194532.35
83Magnus Roman2628631431.5477.28
84Christian Rylander1425472547636.812
85Mats Paulsson1525242524504.817
86Reine Sandqvist28249612483127.5
87Anders Persson1624502450408.316
88Oscar Lindström1822892289286.116
89Mikael Klingberg1320302030676.74
90Urban Prybil21620231011.5126.423.5
91Ulf Ståbi1518161816363.25
92Bertil Palmblad13174617465827
93Stefan Dahlén1316151615538.38
94Tommy Lind1616131613268.818
95Arnold Sundquist1315861586528.79
96Stefan Hansson391574524.7174.913.3
97Mikael Borg1312291229409.711
98KarlErik Hansson1311681168389.312
99Jan Svärd1411571157289.324
100Ulf Berggren11084684684.613
101Thorstein Landström1370270223414
102Freddy Cevey1532332364.611
103Björn Danielsson1120520520519

Svenska Cupen

Svenska Cupen består av ett flertal deltävlingar som kan äga rum under olika ballongmöten. Varje möte kan maximalt bli tilldelad tre deltävlingar och endast en deltävling får flygas per flygning. Samtliga deltävlingar sammanställs en gång per år då en segrare utses.

Tävlingsreglerna för Svenska Cupen finns i listan över bilagor.

Där finns också  exempel på papper som delades ut vid Dalslandningen 2012.

 

BilagaStorlek
regler_svenska_cupen_2022.pdf754.05 kB
forsakran.pdf48.58 kB
tankning.pdf151.22 kB
vader_2012-04-28.pdf143.75 kB
tasksheet_2012-04-28.pdf116.73 kB
vader_2012-04-30.pdf113.29 kB
tasksheet_2012-04-30.pdf106.81 kB

Segrare Svenska Cupen genom tiderna

Uppdaterad 2019-07-23, Hasse Åkerstedt

Pokal Svenska Cupen

Pokalen är skänkt av familjen Ödman

De första 10 åren fick segraren en miniatyr av pokalen. Även miniatyrerna var skänkta av fam. Ödman. Sedan 2004 får de tre första SBF plaketter.

De som vunnit Svenska Cupen genom åren är:

2019Nisse KjellénBK Svea
2018 Thomas GrubbströmBS Gustav Adolf
2017 Thomas GrubbströmBS Gustav Adolf
2016 Per Lesser CBC
2015 Olof Ekstrand BK Andrée
2014 Thomas Grubbström BS Gustav Adolf
2013 Simon Josefsson BK Andrée
2012 Johan Söderblom BK 42
2011 Per Lesser CBC
2010 Linus Ros BK Svea
2009 Eva Olsson Dalslands ballongklubb
2008 Janne Balkedal Ballongveteranerna
2007 Daniel Sjökvist Örebro BK
2006 Bengt Olsson BK Andrée
2005 Tore Wandel BK Andrée
2004 Janne Balkedal Ballongveteranerna
2003 Bengt Olsson Svenska Ballongklubben
2002 Håkan Wasén Linköping
2001 Janne Balkedal Ballongveteranerna
2000 Jonas Mattsson CBC
1999 Olle Ekstrand BK Andrée
1998 Ragnvald Sjökvist Örebro BK
1997 Poa Ekeblad Djursholm
1996 Hans Ekström Tärnsjö
1995 Lars Malmgård Göteborg
1994 Håkan Larsson Hudiksvall
1980 BK Andrée Lagtävling

 

Segrare Stora Steget sedan 1987

Uppdaterad 2019-07-23 Hasse Åkerstedt

Distanstävlingen "Stora Steget" startade 1987 efter förebild från England. Avsikten är att uppmuntra till flygningar utöver vanliga med tillhörande noggrann planering. För att minska risken för termik brukar tävlingen gå under Januari till Mars varje år. Efter 1987 var intresset för dåligt för att fortsätta men sedan 2003 ingår Stora Steget i Svenska Cupen. Därmed ökade intresset och tävlingen har sedan dess hållits varje år.

Här är alla segrare under åren.

År Segrare Km Klubb Från Till
2019 Daniel Sjökvist  95,27 Örebro ballongklubb Stora Mellösa Skänninge
2018 Lars Ekstedt 24,83 BS Gustav Adolf Gärdet Stenhamra
2017 Lars Ekstedt 54,92 BS Gustav Adolf Koskuskullskulle Jokkmokk
2016 Andreas Bergner 50,47 Ballongveteranerna Jägarvallen, Malmslätt Blinnestad nr Andreelund
2015 Olof Ekstrand 49,20 BK Andrée Gränna Eksjö
2014 Bengt Gunnarsson 73,42 BK Andrée Grenna Skede, Vetlanda
2013 Simon Josefsson 169,77 BK Andrée Örserum Varberg
2012 Bengt Gunnarsson 196,36 BK Andrée Gränna Halltorp, S Kalmar
2011 Poa Ekeblad 106,85 BK42 Högsäter Asmundtorp (Stenstorp)
2010 Linus Ros 166,60 BK Svea Lilla Harrie Lessebo
2009 Henrik Holmqvist 121,82 BK Svea Ljungby Norrvidinge
2008 Poa Ekeblad 40,32 BK42 Högsäter Stommen
2007 Kristian Svensson 64,70 BK Andrée Brösarp skjutbana Bjärred/Flädie
2006 Bengt Olsson 285,88 BK Andrée Arvika flygplats Charlottendal, Järna
2005 Poa Ekeblad 578,00 BK42 Svegs golfklubb Stenastorp
2004 Poa Ekeblad 421,10 BK43 Malstaby, Norrtälje Edsele
2003 Bengt Olsson 240,00 BK Andrée Älvåker, N Karlstad Valbo
1987 Jan Balkedal 277,01 Ballongveteranerna Lännasjön, Sörmland Steneby, Dalsland
18 Totalt:   3013,51 km Genomsnitt:    167,42 km  

 

Cupen 2022

Program för Svenska Cupen 2022

 

Tävling 1: Andrée Memorial Meet 2022, 11 - 13 ffebruari, Gränn, Arrangör BK Andrée

 Ingen deltävling. Dåligt väder.

 

Tävling 2: ”Dalslandningen" 29 april – 1 maj, 202, Arrangör Dalslands  Ballongklubb

 

Tävling 3: Ballongiaden / Andréedagarna 8 - 11 juli 2022, Gränna, Arrangör BK Andrée

Cupen 2021

Program för Svenska Cupen 2021


Tävling 1. ”Dalslandningen". 26 – 29 augusti
- Dalslands ballongklubb.

Ingen deltävling. Dåligt väder.

Dalslandningen 2021

Dalslands ballongklubb bjuder in till tre deltävlingar i Svenska Cupen 26-29 augusti.

Den sista helgen i augusti (torsdag-lördag) bjuder vi in ballongfarare till Dalslandningen där tävlingscentrum kommer att vara Ursands camping utanför Vänersborg.
Det är lite delade meningar om vart Dalsland börjar, men i detta fall fastslår vi att det är väster om Dalbobron och därmed kvalificerar detta att benämnas Dalslandningen.

Förutom att kora en mästare i Dalslandningen kommer tävlingarna även vara en del av Svenska cupen såväl som distriktmästerskap. Dalslandningen är en tävling öppen för alla piloter, men observera regelverket för deltagande i Svenska cupen, såsom tex medlemskap i SBF och innehav av sportlicens, se http://www.ballong.org/drupal/system/files/regler_svenska_cupen_2019.pdf.

Kvällsflygningar planeras torsdag till lördag.
Efterföljande morgon kommer att vara reservtillfälle, tävlingsledningen förbehåller sig rätten att nyttja morgonflygning som alternativ om prognoserna talar emot flygningar kommande kväll eller kvällar. I övrigt sker morgonflygningar som egen aktivitet.

Karta – Aktuellt flygområde täcks av Topo50-karta (Sverigeserien) blad nr 36. Aktuella PZ finns beskrivet på SBFs hemsida, www.ballong.org.

Tankning kan göras hos Gasolfyllarna i Trollhättan och även Q-Star i Brålanda. Ta med motorgasadapter.

Boende - Det finns inget reserverat boende men däremot får du rabatt på Ursands camping, som även är utgångspunkt och tävlingcentrum för Dalslandningen.
Du bokar boende själv genom att maila till info@ursand.se eller ringa 0521-18666 och då uppge att det berör Dalslandningen för att få 20% rabatt.
Tävlingscentrum kommer att vara vid de s.k. B-stugorna, för bästa gemenskap ser vi gärna att ni bokar boende i anslutning till dessa stugor.
För boende och bokning är det Ursands bokningsvillkor som gäller. Se https://www.ursand.se/stugor för mer information.
Prisexempel: Stuga “B” 4 sängplatser, 690kr / natt -20%

Mat - Middag efter kvällsflygningar (eller inställd kvällsflygning) arrangeras av Dalsland ballongklubb som betalas på plats. Frukost och övriga måltider ombesörjs av deltagarna själva.

Anmälan skickas till Niclas Möre, niclas@dalslandsballongklubb.se eller 0704-475793, meddela vilken ballong och antal personer i sällskapet så att klubben kan planera tävling och mat.
Tävlingsledare: Filip Pettersson Säkerhetschef: Peter Olsson

Cupen 2020

Program för Svenska Cupen 2020

Tävling 1. "Stora Steget". 1 januari-solnedgång 13 april. Arrangör: TRU. Distanstävling

Tävling 2. "Andrée Memorial Meet".14-16 februari. Arrangör BK Andrée

Stora steget 2020

Tid: 1 januari till och med 13 april 2020

Svenska Cupen 2020 börjar, som vanligt, med distanstävlingen "Stora Steget". Piloterna får välja startplats och kan göra ett obegränsat antal starter under tävlingstiden 1 januari till solnedgången 13 april. Start och landning måste ske inom Sverige och hela flygningen måste ske under dager. Resultatet är distansen mellan start och landningsplatserna, räknat på enklaste sätt, nämligen Pytagoras sats räknat på koordinaterna i RT90 eller SWEREF.

Notera: Stora Steget är en individuell tävling som inte får kombineras med annan tävling i Svenska Cupen.
Reglerna för 2020 är samma som för 2018 med undantag för slutdatum.
För poäng i Svenska Cupen gäller att distansen skall vara minst 20 km. Stora Steget är en distanstävling där piloten själv ska planera för en flygning som ska vara något utöver en vanlig nöjesflygning. Men alla deltagare får minst 1 poäng.

Rapportera resultat:
Länk till interaktivt formulär   Rapport Stora Steget

 


Namn

Klubb

Resultat

Placering

Poäng

  
  
     
     
     

Fler detaljer om flygningarna

  

Historia: Ett resultat på ca 30 km brukar ge ca 10-15 poäng, en bra grundplåt i Svenska Cupen. Segrarens resultat har varierat mellan 25 km upp till 578 km. Poa Ekeblad har vunnit 4 gånger och är bäst genom tiderna med 578 km. Genomsnittet ligger på 167 km.
Alla vinnare av Stora Steget sedan 1987 finns här: http://www.ballong.org/drupal/content/segrare-stora-steget-sedan-1987-0

Andrée Memorial Meet 2020

Örserum 13-15 februari 2020

AMM med tre deltävlingar i Svenska Cupen. Som vanligt är Ballongklubben Andrée värd
Och även denna gång genomförs AMM som s k ”Classic”.

 Följande gäller:

  • Tävlingsformen kommer att vara Pilot Declared Goal med tävlingslandning.
  • Varje team skall anmäla en observatör som tilldelas ett annat team på briefing. Denna observatör ska flyga med i korgen och ska ha flugit ballong minst en gång tidigare.
  • Under tävlingen får endast karta och kompass användas. GPS, mobiltelefoner och datorer är alltså INTE tillåtna under tävlingen. Endast flygradio eller komradio får användas för kommunikation. Mobiltelefon får av säkerhetsskäl medföras i korgen, men får inte användas förrän efter landning.
  • Anmälan görs endast på mail till lennartottosson@mac.com – senast 4 februari. Avgiften sätts in på BK Andrées bankgiro 216-8789. Glöm inte att skriva namn.
  • Tävlingscentrum och bankett är på Örserumsbrunn (fd Smålandsgården) i Örserum,
    som också har ett förmånligt erbjudande på övernattning:

 

Preliminärt program

14 februari:
              17.00 Incheckning på Örserumsbrunn (fd Smålandsgården) i Örserum.
              19.00 Soppa serveras och Baren är öppen.

15 februari:
             08.00 Observatörsbriefing med efterföljande briefing Andrée Memorial och Svenska Cupen på Örserumsbrunn.
                        Efter briefing ges möjlighet till sen incheckning.
     Ca 10.00 – 12.00 Andrée Memorial. En Classic-tävling ingående i Svenska Cupen.
            14.30 Programpunkten meddelas vid briefing.
            15.30 SBF Årsmöte på Örserumsbrunn.
            19.00 Bankett och prisutdelning på Örserumsbrunn.

16 februari:
            09.00 Reservtillfälle för Andrée Memorial och Svenska Cupen.

Cupen 2019

Uppdaterad 2019-11-04. Hans Åkerstedt

Program för Svenska Cupen 2019:

Tävling 1. "Stora Steget". 1 januari-solnedgång 22 april. Arrangör: TRU. Distanstävling

Deltävling 1. Endast 2 deltagare.

Tävling 2. "Andrée Memorial Meet".16-17 februari. Arrangör BK Andrée

Ingen deltävling. Dåligt väder.

Tävling 3. Örebro. 29 - 31 mars. Deltävlingar i SM 2019

Ingen deltävling. Dåligt väder.

Tävling 4. ”Dalslandningen". 28 – 30 april - Dalslands  ballongklubb. Deltävlingar i SM 2019

Deltävling 2: Domarvalt mål (JDG). Deltävling 3:Villrådigas vals (HZW)

Tävling 5. "Andréedagarna" 11 - 13 juli i Gränna. Arrangör BK Andrée

 Deltävling 4: Domarvalt mål (JDG), Deltävling 5: Domarvalt mål (JDG).

Tävling 6. "Karl-Oskar Trofén"  16 - 18 augustii Växjö. Arrangör Ballongsällskapet Kronoberg

Inställdes pågrund av för få anmälda.

 

Slutställningen i Cupen efter 5 deltävlingar

      Totalt Delt 1 Delt 2 Delt 3 Delt 4 Delt 5
1 Nisse Kjellen BK Svea 58   15  12 20 11
2 Daniel Berg Dalslands BK 56   13 20  10 13
3 Andreas Bergner Ballongveteranerna 52    11  11  15  15
4 Lotta Algotsson BK Svea 50 1 12  10 7 20
5 Lennart Fougelberg BK Svea 36   9 7 11 9
6 Poa Ekeblad Ballongklubben 42 35   20 15    
7 Thomas Grubbström BS Gustav Adolf 25       13 12
8 Lars Ekstedt BS Gustav Adolf 22       12 10
9 Per Lesser CBC 20   7 13 0 0
10 Olle Ekstrand* BK Andrée 18       9 9
11 Arne Wiréhn* Medvindens BK 18   10 8    
12 Eva Olsson Dalslands BK 17   8  9    
13 Björn Lindström   14       6 8
14 Daniel Sjökvist Örebro ballongklubb  12 12        
15 Johan Söderblom Ballongklubben 42 8       8 0
16 Kenneth Olsson Dalslands BK 1        1  0
                 
                 

  Antal tävlande 16 2 9  9 12 12

 

* Regel A, vid lika poäng placeras den med minst skillnad mellan bästa och sämsta deltävlingspoäng först

 

Alla vinnare i Svenska Cupen sedan 1987 finns här: http://www.ballong.org/drupal/node/51

Stora Steget 2019

Uppdaterad 2019-11-24, Hasse Åkerstedt

Tid: 1 januari till och med 22 april 2019

Svenska Cupen 2019 börjar, som vanligt, med distanstävlingen "Stora Steget". Piloterna får välja startplats och kan göra ett obegränsat antal starter under tävlingstiden 1 januari till solnedgången 22 april. Start och landning måste ske inom Sverige och hela flygningen måste ske under dager. Resultatet är distansen mellan start och landningsplatserna, räknat på enklaste sätt, nämligen Pytagoras sats räknat på koordinaterna i RT90 eller SWEREF.

Notera: Stora Steget är en individuell tävling som inte får kombineras med annan tävling i Svenska Cupen.
Reglerna för 2019 är samma som för 2018 med undantag för slutdatum.
För poäng i Svenska Cupen gäller att distansen skall vara minst 20 km. Stora Steget är en distanstävling där piloten själv ska planera för en flygning som ska vara något utöver en vanlig nöjesflygning. Men alla deltagare får minst 1 poäng.

Rapportera resultat:
Länk till interaktivt formulär   Rapport Stora Steget


Namn

Klubb

Resultat

Placering

Poäng

Daniel SjökvistÖrebro ballongklubb 95,27 km
112 
Charlotte Algotsson BK Svea16,43 km 21 
     
     

Fler detaljer om flygningarna

  • Daniel Sjökvist, 3 januari, Stora Mellösa - Skänninge, 95,27 km, 1:32, SE.ZLA, (storlek 120)
  • Charlotte Algotsson, 6 januari. Helsingborg Väla - Åstorp Kärrarp, 16,43 km, 1:00, SE-ZHF (Storlek 90)

 

 

 

Historia: Ett resultat på ca 30 km brukar ge ca 10-15 poäng, en bra grundplåt i Svenska Cupen. Segrarens resultat har varierat mellan 25 km upp till 578 km. Poa Ekeblad har vunnit 4 gånger och är bäst genom tiderna med 578 km. Genomsnittet ligger på 167 km.
Alla vinnare av Stora Steget sedan 1987 finns här: http://www.ballong.org/drupal/content/segrare-stora-steget-sedan-1987-0

Andrée Memorial 2019

Uppdaterad 2018-12-28, Hans Åkerstedt

Örserum 16-17 februari 2019

Pilot declared goal med observatör. Tävlingslandning
Detta är en "Classic". GPS, mobiltelefon och datorer är inte tillåtna
Bara karta och kompass samt flygradio eller komradio får användas.
Mobiltelefon får medföras, men får bara användas efter landning.

Cupen 2018

Uppdaterad 2018-07-14: Hans Åkerstedt

Program för Svenska Cupen 2018:

 Deltävling 1.
"Stora Steget". 1 januari-solnedgång 2 april. Arrangör: TRU
Distanstävling

Deltävling 
"Andrée Memorial Meet" 16-18 februari. Arrangör BK Andrée
Ingen deltävling. Dåligt väder.

Deltävling 2-3
"Dalslandningen 2018" 28 april-1 maj. Arrangör Dalslands BK
Deltävling 2: Hezitation Walz. Deltävling 3: Fly In.

Deltävling 4-5
"Andréedagarna" 11-13 juli i Gränna. Arrangör BK Andrée.
Deltävling 4: Fly In, målområde 200m. Deltävling 5: Harjakt med begränsat målområde.
Med begränsat målområde blir poängen låga när få piloter kommer in i området.

Ställningen i Cupen efter 5 deltävlingar (Efter Andréedagarna) 

      Totalt Delt 1 Delt 2 Delt 3 Delt 4 Delt 5
1 Thomas Grubbström BS Gustav Adolf 33
13 20

2 Charlotte Algotsson BK Svea 32 1 20 11

3 Andreas Bergner Ballongveteranerna 30
15 13 1 1
4 Daniel Berg Dalslands BK 27 1 12 12 1 1
5 Eva Olsson Dalslands BK 25
10 15

6 Johan Söderblom Haga BS 24 1 9 10
4
7 Emelie Eriksson BK Svea 20
11 9

8 Lars Ekstedt BS Gustav Adolf 19 16

1 2
9 Nisse Kjellén BK Svea 17 13

1 3
10 Kenneth Olsson Dalslands BK 3


2 1
11 Per Lesser* CBC 2
1
1
11 Olof Ekstrand* BK Andrée 2


1 1
11 Stuart Reeve* BK Andrée 2


1 1
11 Björn Lindström* BK Svea 2


1 1
15 Stefan Lundin BK Svea 1


1

  Antal tävlande 15 5 8 7 10 9

 * Regel A, vid lika poäng placeras den med minst skillnad mellan bästa och sämsta deltävlingspoäng först

Stora Steget 2018

Uppdaterad 2018-05-08. Hans Åkerstedt

Tid: 1 januari till och med 2 april 2018

Svenska Cupen 2018 börjar, som vanligt, med distanstävlingen "Stora Steget". Piloterna får välja startplats och kan göra ett obegränsat antal starter under tävlingstiden 1 januari till solnedgången 2 april. Start och landning måste ske inom Sverige och hela flygningen måste ske under dager. Resultatet är distansen mellan start och landningsplatserna, räknat på enklaste sätt, nämligen pytagoras sats räknat på koordinaterna i RT90 eller SWEREF.

Alla vinnare i Svenska Cupen sedan 1987 finns här: http://www.ballong.org/drupal/node/51

Notera: Stora Steget är en individuell tävling som inte får kombineras med annan tävling i Svenska Cupen.
Reglerna för 2018 är samma som för 2014 med undantag för slutdatum.
För poäng i Svenska Cupen gäller att distansen skall vara minst 20 km. Stora Steget är en distanstävling där piloten själv ska planera för en flygning som ska vara något utöver en vanlig nöjesflygning. Men alla deltagare får minst 1 poäng.

Historia: Ett resultat på ca 30 km brukar ge ca 10-15 poäng, en bra grundplåt i Svenska Cupen. Segrarens resultat har varierat mellan drygt 40 km upp till 578 km. Poa Ekeblad var pilot båda gångerna. Genomsnittet ligger på 189 km.
Alla vinnare av Stora Steget sedan 1987 finns här: http://www.ballong.org/drupal/content/segrare-stora-steget-sedan-1987-0
 

Rapportera resultat:
Länk till interaktivt formulär   Rapport Stora Steget

 

Namn

Klubb

Resultat

Placering

Poäng

Lars EkstedtBS Gustav Adolf24,83 km
116
Nisse KjellénBK Svea23,78 km2 13
Charlotte AlgotssonBK Svea14,99 km31
Daniel Berg Dalslands BK14,93 km 4 1
 Johan Söderblom
 BK 42
12,40 km 5 1

 

(Uppdaterad 2018-04-04) 

Fler detaljer om flygningarna

  • Nisse Kjellén, 24 februari, Fröjered - Falköping, Åsle, 23,78 km, 1:30, SE.ZDF, (storlek 105)
  • Daniel Berg, 24 februari, Tråvad - Vedum, 10,29 km, 1:15, G-CCSP (storlek 77)
  • Johan Söderblom, 11 mars, Skråmstatorp, Bro - Kulla kyrka, 12,40 km, 2:20, SE-ZKI  (storlek 70)
  • Lars Ekstedt, 31 mars, Gärdet, Stockholm - Stenhamra, 24,83 km, 3:00,