Flyg ballong!

Ballongflyg kan vara alltifrån en upskattad present till en livslång hobby. Ta chansen du också!

Köp en flygning hos ett ballongföretag

Genom ballongflygföretagen har alla en möjlighet att komma upp i luften. Företagen säljer biljetter och presentkort för ballongflygning. Det är utmärkt för dig som enkelt vill prova på ballongflyg eller vill ge bort en flygning i present.

Ballongflyg som hobby och flygsport

Det enklaste sättet att göra ballongflyg till en hobby är förstås att komma i kontakt med likasinnade i närheten. Det finns ett antal ballongklubbar runt om i landet men ballongsporten är inte den största av idrotter (ännu). Andra vägar in i ballongflyget kan vara via ballongföretagen eller privatflygare som behöver besättning.

Som du kommer märka behövs det nämligen flera personer för att flyga ballong. Förutom piloten krävs ett team för att hantera ballongen på marken och för följebilen. Detta gör ballongflyg till en social syssla och du kan bli delaktig även om du inte är pilot.

Vill du ha hjälp med att hitta rätt? Kontakta SBF!

Att bli ballongpilot

På samma sätt som för flygplan krävs pilotcertifikat för att få vara befälhavare på en ballong. SBF driver med tillstånd från Transportstyrelsen en flygskola med instruktörer fördelade över (nästan) hela landet. Vill du läsa mer om vad det innebär att bli pilot klicka här!

Utrustning till salu

Ballongtillverkare och några ställen att hitta begagnad utrustning hittar du under Ballongfakta > Länkar. Information om svenska återförsäljare hittar du på respektive tillverkares sida. Annonser från om begagnad utrustning i Sverige finns här på ballong.org under BallongBullentiner > Annonser.