Ballong-EM: Nu drar det igång

Om ett par timmar är det öppningsceremoni på 19:e Europamästerskapet för varmluftsballong. Sverige representeras av två lag som kommer att dyka upp i vita flygsportspikéer. Efter öppningsceremonin är det full fart med General Briefing kl 15.00 och briefing för första flygningen direkt efter kl 16.45.

De svenska lagen har varit på plats sedan sent i fredags kväll och hunnit med att göra ett par riktigt bra träningsflygningar. Det är alltid bra för självförtroendet med resultat på under en meter på målkorsen efter inflygningar från 5000-6000 fot. :-)

Det stora samtalsämnet är värmen. Igår kväll startade de första ballongerna på träningsflygningen när det var 34 grader i skuggan. Temperaturen kom inte under 30-strecket förrän efter solen gått ned. För de svenska lagen innebär den extrema värmen att vi inte kommer att kunna flyga med navigatör i korgen som vi är vana vid. Å andra sidan får vi istället fördelen med längre driftstid än många andra. Både lag Linus och lag Peter tävlar med 77:or (77000 ft3) vilket gör stor skillnad mot de som flyger i 60:or eller 65:or.

Väderprognosen för veckan ser mycket bra ut och det kan bli många flygningar innan tävlingarna avslutas på måndag kväll.