Vilken respons ger och får vi?

Har idag gjort besök hos en annan flygdiciplin i samband med deras SM som var mycket lärorikt. Att komma som intresserad men ovetande om vad som ska hända och varför, samt se vilken respons det ger i mottagandet. Detta gav mig en riktig aha-upplevelse, jag lämnade med en stor bedrövelse och insikt om att andra kanske kan uppfatta ballongsporten lika oförstående.

 
 


- Efter två inledande samtal om att de skulle få besökare trodde jag de var förberedda på det. Vid ett av samtalen önskades vi till och med välkomna.
- Maken och jag anlände vid lunchtid så det var ingen aktivitet utomhus men vi var fyra – fem olika gäng som tvekande tog oss allt längre ut på det gärde vi antog att de använde. När männen – ja det verkade vara en helt mansdominerad sport – började droppa förbi oss var det en som frågade dem var de skulle hålla till med flygningarna och var det var lämpligast att placera sig för att se bäst. En man vände sig till hälften om medan han fortsatte framåt och sa att planen höll till ute på fältet men att vi inte borde gå ut där utan hålla oss långt ifrån.
- Vi följde ändå lite tvekande efter männen och fick bra placeringar för att se modellflygplanen konstfullt manövreras i luften. Ingen verkade bry sig om oss åskådare, ingen sa hej eller gav några upplysningar om sportens utövande. De pratade enbart med varandra!
- Min man och jag som hade Flygsports landslagsjacka och ballongreklam på oss fick svara på många frågor om ballongflygning från de andra åskådarna vilket vi ju gärna gjorde. Men vi lärde oss tyvärr inget nytt om modellflygsporten.
- De tiotal ungdomar i åldrarna cirka sju till tolv år som kröp nära flygmodellerna och intresserat försökte kika både runt och under dem, lockade heller inte till någon spontan information från de aktiva.

Jag vill egentligen inte hänga ut modellflyg som ett dåligt exempel för jag tror att vi alla skulle kunna bli betydligt bättre på att ta sådana här tillfällen för att passa på att informera om den aktuella sporten och locka fler till att bli mera intresserade. Men det är tack vare dagens upplevelse hos modellflyget som mina ögon öppnades extra. Tänk efter - hur agerar vi själva?