Ungdomsläger på Ålleberg

Under veckan som gått (28/6-2/7) har 12 flygintresserade ungdomar upplevt flygsport 24 timmar per dygn på Ålleberg utanför Falköping. Ungdomarna deltog i ett flygsportläger arrangerat av Svenska Flygsportförbundet (FSF). Lägerveckan ingår i FSF strävan att locka in fler ungdomar till flygsporten.

Segelflygförbundet var huvudansvarig för veckan, så ungdomarna fick mycket teori och praktik runt främst segelflyg. Torsdagen var avsatt för ballong. Huvudansvarig för dagen var Thomas Grubbström, ordförande för SBFs ungdomsutskott, som inledde med film och presentation av dagen och föreläsarna. Därefter följde en blandad kompott av föreläsningar och praktiska övningar ledda av Thomas, Nisse Kjellén, John Grubbström och mig. 

Efter lunchen blev termiken för bra för att sitta inne i ett klassrum så ungdomarna försvann upp bland cumulusmolnen i diverse segelflygplan.

Prognosen för kvällen såg bra ut och Lilja dök upp med en stor ballong vid middagen och briefade ungdomarna i hur en flygning går till, hur man ska vara klädd och hur man uppträder mot markägare.

Straxt efter 20 startade fyra ballonger från Mössebergs fot. Lilja i en stor ballong med alla ungdomar, jag själv, Nisse och Thomas i varsin liten ballong. Flygningen blev mycket lyckad med varierande vindar. Ungdomarna var mycket nöjda och jag lyckades nästan landa på Ålleberg.

Målsättningen för nästa år är att alla åtta grenförbund i FSF ska vara med under veckan så att ungdomarna får prova på allt från fallskärm till modellflyg.

Stort tack till Thomas Grubbström för planeringen och koordineringen av dagen, Nisse Kjellén och John Grubbström för föreläsningar och ballongflygning, Lilja för att du flög alla ungdomar och Per Helmerson för lån av stor ballong!!!

/Anders

Alleberg_2010-1.jpg
Alleberg_2010-2.jpg
Alleberg_2010-3.jpg
Alleberg_2010-4.jpg
Alleberg_2010-5.jpg
Alleberg_2010-6.jpg