Aktivering av instruktörsbehörighet och utbildning till instruktör

Per Jonasson i Röbäck har aktiverat sin behörighet som instruktör. Flygskolan gratulerar!

Det behöver inte vara så krångligt att göra det, och vi kommer att göra en riktad satsning nu i början av sommarsäsongen för att få igång fler "gamla" instruktörer. Det var ju en del diskussion kring det här för nåt år sen, men låt oss nu se framåt! Fakta är att

 • Om du var instruktör när de "nya" bestämmelserna infördes (1 mars 2008) så är du instruktör nu också, men det är inte säkert att din behörighet är giltig för det.
 • För att få agera som instruktör ska du ha en giltig behörighet. Det har du antingen genom att du har
  - skolat vid ett visst antal starter inom vissa tidsperioder, eller
  - fått kompletterande utbildning och klarat teoretiskt och praktiskt prov (det vi kallar aktivering av behörigheten).
  Länk till kompletta aktuella bestämmelser (LFS 2008:8).

Vi har sen tidigare en enkel procedur för aktivering av instruktörsbehörigheten, men vi kanske kunde ha varit bättre på marknadsföringen. Vi kommer under de närmaste veckorna att kontakta de berörda instruktörerna, och göra en enkel plan för var och en hur vi får ordning på behörigheten. I princip går det till så här.

 • Instruktören och skolchefen kommer fram till ett lämpligt upplägg på den kompletterande utbildningen. I de allra flesta fall blir det fråga om självstudier, som sen kontrolleras vid proven.
 • Teoriprovet kan skrivas på distans. Tar ca 1 timme.
 • Praktiska provet görs inför en annan instruktör, utsedd av skolchefen, och ska normalt inefatta ett praktiskt skolpass med en elev. Efter provet ges feedback och tips.

Jag tror inte vi kan/ska göra det mycket enklare än så här, och jag hoppas de flesta av de "gamla" instruktörerna har lust och tid att både förnya sina behörigheter och sen hjälpa våra elever med utbildningen.

Vi har numera en godkänd procedur för utbildning till instruktör. Även den omfattar utbildning och teoretiskt och praktiskt prov. Utbildningens omfattning och inriktning läggs upp av skolchefen efter en individuell bedömning av den som ska utbildas. Det är ingen stor hemlighet att det kommer att handkla mer om pedagogik än om ballongflygning. Vi räknar med att de som uppfyller kraven (se LFS 2008:8, länk ovan) kan tillräckligt mycket om det, och hellre ska ha träning i hur de lär ut allt de kan på ett bra och effektivt sätt.

Är du intresserad av att utbilda dig till instruktör så hör av dig till mig (maila till skolchef[at]ballong.org) Vi har sen tidigare intresseanmälan från några hugade spekulanter, som vi kommer att kontakta under den närmaste tiden. Anser du dig vara en av dem och inte har hört nåt den 20 maj så hör av dig.

lugna vindar
/Poa Ekeblad, skolchef