VM-bilder

I den här notisen publiceras bilder och historier från ballong-VM. Landslagledningen och kanske några av lagen kommer att fylla på med fler bilder med oregelbundna mellanrum, så kolla in här då och då.

Publicerat 2008-09-20 kl 07:20.

Plötsligt kom det fram två japanska barn och började prata med oss. Det visade sig att de bad ytterst snällt om att få varsin röd ballong, och eftersom vi inte behövde släppa mer väder kunde vi uppfylla deras önskemål. Sen försökte vi samla ihop dem till gruppfoto, och det lyckades för en kort :) stund innan de sprang iväg.

Det är lite risig nätverkssignal där vi står idag, men om man håller upp burkens undersida mot briefingtältet så går det att ladda upp bilder. Kanske en obekväm arbetsställning tycker några, men lagledningen gnäller inte i första taget.

Nu verkar fransmännen ha kommit tillbaks hit. Hör dem skråla Marseljäsen.

Peter landade utan problem.

 

Publicerat 2008-09-20 kl 07:08.

Peter har landat och det verkar som allt är OK.

/Poa

 

Publicerat 2008-09-20 kl 06:53.

Vi har fått bekräftat att Janne har landat och är OK. John och Lasse hann inte starta. Peter rapporterar lite småbyig vind, men inget allvarligt. De ballonger som landar inom synhåll gör fina stående landningar.

/Poa

 

Publicerat 2008-09-20 kl 06:47.

Deltävlingarna inställda. Beskedet gavs för ett par minuter sen, efter att ca 20 ballonger kommit i luften. Janne startade allra först och kom in bra på målet. Först spekulerade vi i om de blåste av för att amerikanerna kommit in dåligt, men just nu börjar det dra ordentligt kring byxbenen. Peter hade hunnit upp i luften och passerar oss just nu, ca 300 m söder om oss. Bra fart, men det ser inte tyrbulent ut. Vad vi ser har varken Lasse eller John startat. Vi återkommer.

/Poa

 

Publicerat 2008-09-20 kl 06:04.

Det ser ut att bli flygning. Tunn markinversion och flygbart för en kort flygning. Sen ska det bli byigt och blåsigt.

Två deltävlingar: Fly In och Hesitation Waltz. Lagledningen står på Fly In-målet för vindsonderingar och 30-60-90. Nu ropar de på radion och frågar efter rekommenderad startriktning.

/Poa

 

Publicerat 2008-09-19 kl 19:30. Foto Anders Åkvist och Poa Ekeblad

Flygningen fredag kväll inställd på grund av kraftigt byig vind. Det finns risk att sista flygningen lördag morgon också blåser bort. Vi hoppas meteorologen har fel, för det finns några platser kvar att klättra. Det är tätt mellan placeringarna, och just nu ligger Peter på åttonde plats, Janne på 20:e, John på 61:a och Lasse på 66:e. Dock är resultaten från deltävling 3-14 fortfarande preliminära, så mycket kan kastas om. Klicka på VM-länken till vänster så kan du följa utvecklingen.

Eftersom det inte blev nån flygning passar vi på att göra ett uppsamlingsheat med diverse bilder.

Trängsel framför resultattavlan.

Intensivt arbete på briefing.

Även racerballonger kan se konstiga ut när de sjunker fort.

Gasthaus Apfelwirt (även kallat Peterhof och av vissa Ramona), d.v.s. där vi bor. Lagledningen bor dock i ett eget hus med stor frukostmatsal, som även används för LAN-partyn och andra samkväm.

Lagledningen har städslat ett gäng lokala mullvadar för att få bra jordhögar. I dessa (jordhögarna - inte mullvadarna, dummer!) placerar vi våra skor så att solen kommer åt att värma deras inre (skornas! inte högarnas eller mullvadarnas! dummer!)

Till slut, dagens gåta: Vad är syftet med det Anders har på huvudet? Kanske en ny typ av antenn, eller bara pynt? SBF-medlemmar kan skriva in sina svar på diskussionsforumet. 

 

Publicerat 2008-09-19 kl 09:55. Samtliga bilder foto Poa Ekeblad

 

Janne på morgonens första mål. Vi lovar, han är i korgen fast han inte syns.

Lasse droppar marker på förstamålet.

Jag tror bestämt att målet är där borta...

Janne kastar in sina markers på minimum distance double drop.

Till slut kan meddelas att landslagsledningen införskaffat en rejält stor väderballong med belgisk pilot och allt.

 

Publicerat 2008-09-19 kl 09:15.

 

Morgonflygning fredag nästan genomförd. Peter har avslutat alla fyra deltävlingarna, Janne och John och troligen Lasse håller på med sista (Elbow). Peter låg femma före dagens flygning, och har nog gjort rätt bra på de två första (pilot declared goal och hesitation waltz). Janne kom in fint på tredje, som var en minimum distance, double drop inne vid briefingtältet. Två tårtbitar, och man skulle sätta en marker i varje.

Ska sätta mig och se om jag kan ladda upp några bilder nu.

/Poa

 

Publicerat 2008-09-17 kl 13:11. Samtliga bilder foto Poa Ekeblad.

 

Det har blivit bra väder, och vi får ta och hushålla med tiden. Här kommer ett gäng bilder från torsdagens båda flygningar. Fyller eventuellt på med mer text senare.

 

Torsdag morgon

Fem deltävlingar, där lagledningen släppte väder på den första (Fly In). Man får ordentlig Teletubbieskänsla av att stå i ett solrosfält och se på ballonger tidigt på morgonen.

Peter i Blåkläder och Janne i Stockholmsballongen. Och några till...

På den här bilden ser vi även en skymt av Lasse i Jakob Snabb (mörkblå strax intill Peters korg).Nere vid marken syns Peters marker precis innan den landar på målkorset (som inte syns på grund av terrängens bucklighet).

John gick ner riiiktigt lågt och hittade en svag backvind.

Flygningen genomfördes i månsken.

And the winner is...

Och så en bild på den hårt och ihärdigt arbetande lagledningen. Vi funderar så smått på att införskaffa kyrkan uppe på höjden i bakgrunden som utkikspost, givetvis under förutsättning att vi kan förhandla oss till ett rimligt pris från nuvarande ägarna.

Torsdag eftermiddag

Tre deltävlingar, varav en var en Fly In. Två scoring areas i form av trianglar med var sin spets mot målkorset. Det gällde att sätta sin marker i en av trianglarna för att få riktigt bra resultat, annars räknas GPS-punkt på minst 100 meter.

GP-ballongen flygs numera av Johannes Kooistra (Nederländerna), men verkar gilla (emigrerade) svenskar. Den har flugit rakt över Poa på alla tre flygningarna.

Vindarna var minst sagt varierande, och de allra flesta ägnade kvällen åt nån sorts rundtursflygning. Av ca 100 ballonger kom bara drygt tio in i målområdena, och bara två var riktigt nära spetsarna. Båda dessa flög ironiskt nog mitt över korset (som låg utanför målområdestrianglarna), och fick kasta i sdiled för att komma in.

 

Publicerat 2008-09-17 kl 13:11. Samtliga bilder foto Henrik Atmer.

 

Först några bilder från igår på hur lagledningen arbetar. Vi började eftermiddagen med ett fys-pass på hoppborgen som står vid startplatsen. Därefter sonderade vi vindarna på höjd. Observera hur vi väderskyddar utrustningen. Poa är i färd att säkra paraplyet i heliumflaskan så att det inte blåser bort.

 

 

Ett par bilder från morgonens flygning.

 

 

 

Publicerat 2008-09-17 kl 09:10

 

Onsdag morgon blev det äntligen flygning, efter sex inställda tillfällen. Vi räknar med att lägga ut några bilder efter sömn och lunch. Inga resultat publicerade än, men vi tror det har gått rätt bra för de Svenske.

För er som är medlemmar i SBF så finns det en VM-tråd på forumet där vi skriver ibland också.

/Poa

 

Publicerat 2008-09-15 kl 16:40, samtliga bilder foto Anders Åkvist

 

Även lagledningens kamerautrustning är imponerande. Här studerar Olle och Johan avundsjukt kameran och stativet som användes för gruppfotot.

 

Gruppfoto på nästan hela svenska truppen.

 

Dagens idolbild. John instruerar sitt lag åt vilket håll han tänker flyga. Wille lyssnar intensivt.

 

Eftersom flygningen på måndag eftermiddag ställdes in tidigt, så passade lagledningen på att åka upp i bergen och reka bra mål och landningsplatser. Vi hittade inte så många sådana, däremot hittade vi en dragspelsspelande Gasthofsherrn, och en snöstorm i byn där sommaren slutar.

 

Publicerat 2008-09-15 kl 09:38, samtliga bilder foto Poa Ekeblad

Ballong-VM pågår för fullt i Österrikiska Hofkirchen. Fullt och fullt... de tre första flygningarna har ställts in p.g.a. regn. Men de Svenske var här god tid i förväg, och gjorde flera träningsflygningar, varav kvällsflygningarna också ingick i ett ballongmöte.

En sekvens där Peter och Jesper flyger in mot ett träningsmål och kastar markern på strax under 8 cm. Alltid festligt när det går att mäta in med kompassens linjal :)

 

John flyger en Xtreme Racer från Kubicek. Den har en ganska speciell form jämfört med en "vanlig" ballong. Och bild på en söt och snabb kissekatt. Ballongen är helt ny, och har registrering är G-ZOOS. De försökte få gudmodern att döpa den till Geezoos Christ, men det var lite väl avancerat i så katolska trakter så den heter Cheeta istället.

 

Ballongmötets sista kväll var det (som vanligt) harjakt. Janne, Lasse och John var bland de ca fem ballonger som kom i närheten av målet och fick resultat. (Peter vilade den kvällen.) Janne vann deltävlingen, och kom tvåa totalt.

 

 

Det är inte bara svenskar här. Japanerna har en stoor delegation iklädda silverjackor. Det står "Get Gold 2008" på ryggen. Vi kunde inte låta bli att fotografera dem när de fotograferade varandra.

 

Nuförtiden behövs det rätt mycket extra kraft till alla datorer, radioapparater, teodoliter och andra dippedutter. De flesta nöjer sig med blyackar, men lagledningen har större behov än så, och har satsat på ett kraftaggregat av märke Grossman.


 

Svenska VM-laget 2008