Gordon Bennett 2013, del 2

 I går morse, onsdag 28/8, landade den sista ballongen efter drygt 1400 km på 73 timmar. Ni som följde tävlingen på "Live tracking" såg en egendomlig stor krök på slutet. Jag trodde det var taktik för att inte landa vid Portugals kust i mörker, men det var för att undvika en stor skogsbrand i norra Portugal. Här flyger vi ju med vätgas, så det var nog en bra taktik.

Starten skulle ha skett lördag kväll kl 20-22, men måste skjutas upp till klockan 6 på söndag morgon på grund av regn och åska. Det var fint väder hela veckan före och nu också.

18 ballonger startade på 45 minuter med nationalsånger och strålkastare. Sedan spred de sig åt alla håll.
De som flög österut, bl.a. finnarna och ryssarna flög snart in i moln och regn. Några landade efter några timmar.
Andra föredrog att sakta flyga i en halvcirkel norrut och sen västerut.

En del fick problem att undvika Paris men de flesta tog sig till atlantkusten där alla utom 3 landade.

Tre tappra fortsatte ut över Biscaya och kom in över nordvästra Spanien. Två fick ont om ballast och landade 10 timmar efter kusten.

Frankrike 1 med Vincent Leÿs och atlantkrossaren Christophe Houver fortsatte en natt till.

Därmed tog de hand om Gordon Bennett pokal nummer 9 sedan 1906. En nation som vinner 3 gånger i rad behåller pokalen för alltid. 
(Pokal nummer 5 är försvunnen. Skulle ha tävlats om i Polen 1939 men de fick ovälkommna gäster så tävlingen ställdes in. Pokalen finns kanske i Ryssland eller är borta.)

Vincent Leÿs har nu vunnit 8 gånger, En mer än Josef Starkbaum, Österrike och två mer än Ernest Demuyter, Belgien på 20- och 30-talet.

Nu väntar vi bara på att alla ska ta sig tillbaka. Sen kan festen börja.

Beklagar sen rapport men vi har haft dåligt med internet. Alla har dator, klösbräda och padda, allt igång samtidigt. Då räcker ettorna och nollorna inte till. Samma med trackingen. Organisatören fick köpa några extra geggabyte.

Hasse och Gun