VM-rapport onsdag

Första tävlingsdagen, måndag, flögs två gånger med 6 deltävlingar.

Förutom Hesitation Walz och Judge Declared Goal blev det en Land Run i första flygningen och en Donut i andra. I Land Run gäller det att skapa en triangel med så stor yta som möjligt. I Donut skulle piloterna flyga så lång distans som möjligt mellan två cylindrar med 3 resp. 2 km radie. David Bareford lyckades bäst med 17 km, men då flög han över moln för att få bättre vindar. Svenskarna höll sig under moln och fick därför inte så bra resultat. Bäst lyckades Peter och Olof med 10,2 och 9,6 km.

Alla resultaten finns på http://www.debruijn.de/results/2010/worlds/worlds2010.htm
Efter 6 deltävlingar leder 3 amerikaner. Bäst av svenskarna är Lars Ekstedt på plats 37 av 118.

På http://www.2010worldballoons.com/ finns mer info och nyheter.

Tisdag regnade det hela dagen och båda flygningarna blev inställda.

Då passade vi på att bjuda in danskarna, 12 personer, till vårt hotell. Mycket snack blev det och en god middag. Ulf Ekstedt passade på att informera om nyheter och tips om Windmasterprogrammet och sen blev det utdelning av graverade plaketter för NM och SM. Peter Olsson vann ju båda och fick alltså 2 guldplaketter.

Lagledningen serverar resultat från väderballonger före flygningar och om det behövs också under flygningar. 4 av de svenska lagen får resultaten direkt i sina PC och den femte piloten får väderinfo med hjälp av lagledningens realtidsprinter (papper och penna). Även danska lagen får väder från oss med radiolänk.
Före morgonbriefing, 0530, skickar vi upp en väderballong. En tampong, största modellen, indränkt med motorolja och lampolja brinner i 11 minuter och då får vi vindar upp till 4500 fot.

Onsdag morgon planerades 4 deltävlingar, men vi mätte upp vindstyrka upp till 20 knop på 500 fot. Markvinden var ca 10 knop och därför blev flygningen inställd på startplatsen.

Vägarna är ett stort problem. Redan före tisdagsregnet var de flesta småvägar oanvänbara. Bara tjock svart lera och djupa hjulspår. Efter regnet blev det värre men vi har fått ett telefonnummer till en man med goda kontakter i traktorbranschen.

Hasse