Två flygningar av tre flögs vid Dalslandningen

Vid Dalslandningen i valborgsmässohelgen planerades för tre kvällsflygningar. Boende och utgångspunkt för ballongmötet var Brålanda i Dalsland. Förutom deltävlingar i Svenska Cupen innehöll helgen även landslagsträning, observatörskurs samt föreläsningar med mera.

Lördag kväll planerade tävlingsledare Filip och säkerhetschef Kenneth Olsson gemensam start vid Häljebyn på östra sidan om Kroppefjäll med ett målkors utlagt vid Sundals Ryrs gamla kyrka som piloterna skulle flyga så nära som möjligt. Vindförutsättningarna ändrades senare och ute på startfältet gav tävlingsledningen ny information. Piloterna fick ytterligare ett mål söder om det tidigare angivna, så tävlingsmomentet blev "villlådigas vals". Åtta ballonger startade och Lotta Algotsson kom närmast med ett resultat på 11,8 meter.

På söndag eftermiddag pratade Bengt Stener inspirerande om tävling och säkerhet. Efter det blev det dags för helgens andra deltävling i Svenska Cupen. Tävlingsledningen hade sett ut ett mål i södra delen av Brålanda. Fanns ett gemensamt startfält att använda nordost om Brålanda men det var även fritt för piloterna att själva välja startplats. Fyra ballonger startade från det gemensamma fältet och tre valde annan plats. De sju ballongerna flög sedan in över Brålanda, till allmänhetens stora glädje. Närmast målkorset kom regerande svenske mästaren Thomas Grubbström med 31.31 meter.

På måndagen presenterade Susanne Eriksson från SISU idrottsutbildarna sin och Västra Götalands Idrottsförbunds verksamhet. Hon berättade varför det är så viktigt för flygklubbarna att samarbeta med SISU och redovisa all verksamhet så bland annat Riksidrottsförbundet får koll på vad mycket vi gör ute i klubbarna vilket genererar mer ekonomiska bidrag til flygsport. Susanne informerade även om LOK-stöd och Idrottslyft med mera.

Måndagens väder lämpade sig tyvärr inte för kvällsflygning och regnet öste verkligen ner under kvällen och natten. Det gav dock extra tid för kvällens prisutdelning och gemensam samvaro. 

Dalslandningen kunde alltså sumera två flygningar genomförda i Svenska Cupen. Landslaget var nöjda för vad de hunnit med under helgen. Sveriges färskaste ballongpilot, Emelie Eriksson, lyckades även bra med sina premiärflygningar under helgen. 

De totala resultaten kommer att finnas under Tävling och Rekord, Svenska Cupen. Fler bilder från ballongmötet och flygningarna finns på Dalslands ballongklubbs hemsida, www.dalslandsballongklubb.se

Eva Olsson
Dalslands ballongklubb